februari 01, 2006

Zeep kan tot depressie leiden

Als je zomer's op een terrasje zit en je gedachten even afdwalen naar de gesprekken aan de tafeltjes naast je, dan hoor je, garanti, enkele vrouwenstemmen opmerken: "Het belangrijkste is dat hij proper is". Het al dan niet gebruik van zeep en in de juiste plaatsen door het mannelijke deel van de bevolking is inderdaad een populair gespreksonderwerp onder dames. Maar is zeep wel gezond?

"Een verslaving aan zeep kan een teken zijn van een zware depressie," aldus Miel Devleeskoning, onderzoeker aan de universiteit van Wezembeek-Oppem. "Vaak gebruikt een man zeep om de andere problemen in zijn leven niet te moeten aanpakken. Een gebrek aan initiatief, bijvoorbeeld, kan worden gecamoufleerd door een sterke zeepgeur."

"Zelfs wanneer een sterke lichaamsgeur aanwezig is, is het aangewezen niet meteen naar de zeep te grijpen, maar eerder te onderzoeken of er gebreken terug te vinden zijn in de voeding van desbetreffende persoon. Vaak kan een verhoogde inname van hop dan soelaas brengen. Ne goei friet met ne cervela kan ook wonderen doen. De mensen vergeten soms de traditionele geneeswijzes. Er gaat niets boven de Vlaamse keuken en haar bieren", aldus nog Miel.

Miel
Miel toont aan dat een vakkundig gebruik van de Vlaamse keuken zeep overbodig maakt

Maar, is het niet gebruiken van zeep dan geen sociaal probleem?

"Kijk, je hebt geen zeep nodig om glad te zijn," antwoordt Miel geheimzinnig. "Als dames daar maar eens aan denken wanneer de liefde hen weer lijkt te ontglippen!" (pl)