januari 02, 2008

Nieuwjaar uitgesteld tot na Sinksen

VAN ONZE VERSLAGGEVER TER PLAATSE-Verbijstering alom vandaag bij de bekendmaking dat nieuwjaar werd uitgesteld tot de dag na tweede Sinksen. Dit nadat talloze Belgen zich reeds laafden aan een uitvoerig oudejaarsdiner met bijbehorende flessen dranken.

Maar de champagneknallen waren nog maar net uitgestorven of men hoorde het in Keulen donderen. Of liever, in de Wetstraat.

"De aankondiging was eigenlijk voorzien voor 30 December," aldus een woordvoerder van de premier (al was het niet duidelijk of het hier de tijdelijke of toekomstige premier betrof). "Maar het duurde een tijdje vooraleer er een overeenkomst kon worden bereikt over de nieuwe datum voor nieuwjaar 2008.

Moeizame onderhandelingen

Zoals iedereen weet, de controverse rond nieuwjaar begon toen Jean-Marie Dubbel-Dekker van de Lijst Dikwijls Dom voorstelde om het nieuwe jaar in Wallonie een uur later te doen ingaan dan in de rest van het land, een symbolische maatregel om aan te duiden dat het zuidelijke landsgedeelte jaren achteroploopt.

Na maanden kibbevitsen kwam men tot een akkoord: Er was geen akkoord mogelijk tot midden 2008. Dan maar nieuwjaar uitstellen, was het voorstel dat uiteindelijk uit de bus kwam. Aan Waalse kant stelde men de dinsdag na Pasen voor. De symboliek droop ervan af en de publieke opinie helde in die richting, tot een stevige lobby op gang werd gebracht door de Antwerpenaaren die nieuwjaar wilden doen samenvallen met Sinksenfoor.

Sjorre Goegebuur, de peetvader van de Sinksenfoorbeweging, was een opgemerkte gast op menig televisieprogramma, alsook op stoeten allerhande ter lande. "Ge moet u laten zien, he. En een goei snor helpt ook. Maar alle gekheid op een snorretje, nieuwjaar zjust na Pasen, da ken nie he (nvdr: vertaling: dat kan niet, he). Ge moet toch toegeven, dan zit iedereen nog in Benidorm. Maar Sinksenfoor, daar is iedereen voor thuis. En nieuwjaar is toch een feest voor gans het volk."

Sjorre Goegebuur laat zich van zijn beste snor zien.

De Sinksenfoorbeweging heeft dus uiteindelijk haar slag thuisgehaald, zij het dus nadat de meeste Belgen reeds nieuwjaar hadden gevierd. Tot de dinsdag na Sinksen leven we officieel in 2007 bis.

Maar bij een eerste rondvraag blijkt dat de meeste Belgen daar niet van wakker liggen. Integendeel.

"De dag na tweede Sinksen is perfect. Een extra lang weekend. Mijn lief zit in de States, en voor zo'n lang weekend komt die wel af, zulle" lacht Mieke Lamaar schalks. "Ik leg mijn strooien rokske al klaar. Mieke staat al te popelen.

Het laatste woord is aan Achiel Meersman, voorzitter van Altijd Vooruit, een ambitieuze ploeg uit derde provinciale. "Ha, ge zijt van de gazet? Wel, we spelen altijd offensief voetbal, meneer," zegt Achiel van zodra we hem aan de lijn krijgen. "Van bij de miniemen is onze strategie: altijd vooruit! We krijgen er zo soms wel vijftien binnen, maar het is ons te doen om het Belgische voetbal te redden."

"Maar de uitstel van het nieuwjaar?", proberen we opnieuw. "Ja, da's wel vervelend voor ons, want dat weekend is ons groot mosselfeest gepland. Ik weet niet wat het effect zal zijn op het succes daarvan. Maar verder vind ik het uitstel niet zo erg. Als Belgische voetballiefhebber (en ja, ik heb op mijne leeftijd nog een lief, knipoogt Achiel), zal 2008 toch een jaar zijn om snel te vergeten, met weer een eindronde die we missen. De Olympische ploeg? Ogottekes, daar spreekt er gene van Chinees, dat ziet ge toch zo. Nee nee, een half jaar zal al lang genoeg zijn."


Achiel juicht van de zijlijn het uitstellen van 2008 toe.