maart 09, 2007

15 Meest Miskende Artiesten Aller Tijden

Je schrijft teksten waar je je ziel in steekt. Je denkt na over de titel van je album. Je werkt hard met een designer aan een concept voor de hoes. En dan stuur je je kind de wereld in. En die wereld zegt dan staalhard: "Nee, bedankt."

Het is een feit: de stiel van een artiest is hard. Sommige experten zeggen zelfs: harder dan die van frietkotbaas.

"Er valt enorm veel roem te vergaren," zegt Louis van Zeebergen, voorzitter van "Draai Eens een Vergeten Plaat (DEVP), "maar als de erkenning er niet komt, dan komt dat dubbel zo hard aan. Menig artiest die onterecht geen poot aan de grond krijgt, begint dan te drinken en aan de vrouwen te zitten. Nu, ik zie u denken, geen erg. Maar vaak beginnen ze dan te denken "Was ik maar burgelijk ingenieur geworden" en dan zit het spel op de wagen. Soms gooien ze dan hun gitaar op straat en grijpen naar de wiskundeboeken, maar dat is toch zonde, zoveel talent vergooien?"

Om de wereld zoveel leed te besparen, is de DEVP begonnen aan een grootscheeps project.

"We zijn nu alle platen aan het verzamelen die niet die populair steun hebben gekregen die je verwacht. Ik spreek van LPs, he. Cassettes en CDs, dat is een project voor later. Maar nu zijn we dus aan het proberen om al die ongespeelde platen grijs te draaien. We hebben een shortlist opgesteld met 15 platen waarvan de artiesten ofwel met zelfmoordplannen zitten oftewel zich dus aan de wiskundeboeken hebben vergrepen. We zijn ook op zoek naar vrijwilligers om ons te helpen bij dit project. Schrijf naar: DEVP@artiestenzonderroem.com"

Hier is dan de veelgevraagde shortlist van de DEVP, met exclusief verhelderend commentaar van Louis. We raden alle Pint en Gezin lezers aan om op te komen tegen de vergetelheid en hun steentje bij te dragen tot het herstellen van de geestelijke gezondheid van deze miskende artiesten.


15. Tino: Por Primera Vez

Louis: "Tino had de nieuwe Iglesias of Fabry kunnen zijn, mits een beetje meer steun van zijn platenmaatschappij."
Al Davis14. Christian Crusaders With Al Davis

Louis: "Al was altijd een buitenbeentje. Niemand wou met hem spelen. Helaas, als artiest wou ook niemand zijn platen spelen. Maar we doen er wat aan."
13. The Braillettes: Our Hearts Keep Singing

Louis: "Ik denk dat de naam van de band mensen misschien verward heeft, maar je moet geen braille kunnen lezen om deze schijf te draaien en er van te genieten."12. Joyce

Louis: "Mensen houden er niet van als de plaat zelf geen naam heeft. Met een titel als Wallflower had dit een golden record kunnen zijn."

11. Country Church

Louis: "Zitten met hetzelfde probleem als Joyce, maar ik had toch verwacht dat de populariteit van Theo Custers hen meer zou hebben geholpen. Soms loopt het heel anders dan je verwacht."
10. Orleans: Waking and Dreaming

Louis: "Sex sells zeggen ze, maar deze aantrekkelijke heren kenden geen success. Naar verluidt zat het hen zo diep dat de mannen met de baarden naar het scheermes hebben gegrepen en niet langer te kaperen gaan. Een naakte dame in de mix had allicht geholpen ("Doet het dat niet altijd?", voegt Louis er met een knipoog schalks, maar off-record, aan toe.)

9. Jim Post: I love my life

Louis: "Mijn vrouw zegt altijd dat ik wat meer moet bewegen en minder moet drinken, dat ik dan meer op Jim Post zou lijken. En moet ik dan onder een ijskoude waterval gaan staan ook? Ik ben toch Bobbejaan Schoepen niet!"

Butch Yelton8. Butch Yelton and Upbound: Swing That Gospel Axe

Louis: "Het antwoord van de gospelscene op Guns'n'Roses. Naar verluidt gaan optredens van Butch Yelton gepaard met het ritueel slachten van een 9 maand oude kip op de buhne. Swing That Gospel Axe and shout Hallelujah!

7. Cody Matherson: Can I Borrow a Feeling?

Louis: "Ik geef het u direct terug."


6. John Bult: Julie's Sixteenth Birthday

Louis: "In tegenstelling tot wat soms wordt beweerd, is je zestiende verjaardag vaak geen reden tot gejuich. Maar daar valt een mouw aan te passen, zingt de heer Bult. Kom eens bij Uncle John.


5. The Louvin Brothers: Satan is Real

Louis: "Die mannen hebben zeker een kwaaie schoonmoeder? Let wel, qua special effects is deze plaat nummer een."4. The Handless Organist: Truly a Miracle of God

Louis: "Kijk eens mama, zonder handen. Maar wat een talent!"


3. Mike Crain: Karatist Preacher (God's Power)

Louis: "Het deed toch precies meer zeer dan hij had gedacht."


2. Geraldine and Ricky: Trees Talk Too

Louis:"Geraldine praat. Ricky, praat. Bush praat (zij het met moeite). En als hand puppets en struiken kunnen praten, waarom bomen niet? Men zegt toch: zullen we eens een boompje opzetten?"1. Freddie Gage: All My Friends Are Dead

Louis: "Als u zich ooit in die situatie bevindt, dan is dit de schijf natuurlijk. Vreemd genoeg heeft Freddie Gage nooit success gekend. Je zou nochtans denken dat begrafenisondernemers deze plaat met de duizenden zouden bestellen, om aan alle rouwenden uit te delen."